Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/61/5017161/html/web/luan/includes/config.php on line 19
Lu-an d.o.o. - MATERIALS
Lu-an d.o.o. Lu-an d.o.o.
Language: English Hrvatski

MATERIALS: Ograda od kovanog željeza


Kovanje željeza kao vrsta obrade materijala za izradu ograda danas je vrlo rijetko, ali čovjek se dosjetio i izmislio stroj koji izgleda kao veliki čekić. Ovim strojem čovjek je zamijenjen nečim što se nikad ne umara, a na kraju se dobije isti rezultat nesavršenosti udaraca na ogradi od kovanog željeza. Kod ovakve vrste obrade željeza majstor mora držati cijev koju obrađuje i okretati je "čekiću" koji je udara, a željezo koje se obrađuje na ovaj način isto prolazi grijanje na vatri kao kod "starih" obrada. Razlika ovakve ograde od one koja se dobije kod strojnog krivljenja je u "nesavršenosti" njezine izvedbe. Još jedna od specifičnosti i različitosti stare spram novih ograda od kovanog željeza jest to što stare ograde nisu imale varove, već su se koristile zakovice koje su spajale dijelove ograde.
Druga vrsta obrade željeza za ograde je strojno kovanje, tj. graviranje, gdje stroj na hladno povlači željezo i kao krajnji efekt dobivate željezo koje lakše i brže obrađeno u nevjerojatne oblike, i dakako u krajnjoj verziji jeftinije od ručnog kovanja. Poslije kovanja željezo se, radi zaštite od hrđe, pocinčava, a nakon toga, da bi se dobio efekt kovane bravarije, i kao samu zaštitu, koriste se posebno boje i platine kojima lako dobijemo izgled stare ograde. Kovana ograda se nakon kovanja moze pocinčati, što produljuje njezin vijek trajanja. Važno je naglasiti da poslije pocinčavanja ograda treba odležati najmanje jedan mjesec, pa se tek onda pristupa bojenju. Prijašnje, stare ograde od kovanog željeza nisu se pocinčavale, tako da ih možemo vrlo lako prepoznati po starom dijelu ograda gdje željezo utopljeno u kamen pušta hrđu. Novim načinom obrade kovane bravarije, na mjestu gdje se ograda utapa u kamen, stavlja se inoks i tako onemogućava bilo kakve promjene u sastavu ograde. Ovakve vrste ograda ne preporučuju se postavljati u neposrednoj blizini mora i gdje je veliki udar bure koja nosi morsku sol, jer cink zna reagirati na morsku sol, tako da je preporuka stručnjaka kvalitetan inoks A4 ili Eloksirani Aluminij.

Održavanje se sastoji od potrebnog bojenja ove vrste ograde, koje bi trbalo ponoviti svakih par godina.
Cijene se kreću, ovisno o izvedbi, od 750 kuna za one jednostavnije, do 2500 kuna za složenije, s montažom po metru ograde.
Kod odabira vrste ograda od kovanog željeza ljudi se radije odluče za jednostavnije detalje koji se bolje uklapaju u dalmatinski okoliš.
Cijena metra dužnog kovane ograde koja nije pocinčana iznosi od 700 kuna pa naviš, ovisno o afinitetima kupaca.
Cijena metra dužnog željezne ograde stoji od 490 do 750 kuna.
 

Ostali materijali za izradu ograda

 
 
KONTAKTI: lu-an@lu-an.hr | TEL: 021/333-614
Sva prava pridr┼żana Lu-an d.o.o. 2007-2020 | Web design by VinisWEB